MiCoS logo

Een gezonde bodem

een gezonde plant, ...

met een vleugje plastic?

Bekijk het project!

Het project

search for healthy soil

Visie

Een gezonde bodem, een gezonde plant. Samen met de sector, streven we binnen ons onderzoeksteam naar een duurzame en gezonde landbouw.

Researching microplastics in the soil

Problematiek

Binnen het project onderzoeken we daarom óf en in welke mate microplastics in de bodem aanwezig zijn en of microplastics gevolgen hebben voor de bodem- en plantengezondheid.

search for healthy soil

Oplossing

Daarnaast kijken we of onze landbouwbodems de oplossing bevatten die we zoeken: plastic-degraderende bacteriën of schimmels, die ingezet worden om (micro)plastics af te breken.

Is jouw interesse gewekt?

Bekijk wat MiCoS precies doet!

Over ons

Het project MiCoS kadert zich binnen het Micro2Soil lab van Prof. Caroline De Tender, deel van het laboratorium van Microbiologie aan de Universiteit Gent. Ons onderzoek focust zich op de microbiële diversiteit in de bodem en hoe deze beïnvloed wordt door bodembewerkingen en omgevingsstress, waaronder microplastics

Het MiCoS Team

Prof. Caroline De Tender

Prof. Caroline De Tender

Bio-ingenieur en biotechnoloog

"Mijn expertise in microplastic onderzoek op zee die ik tijdens mijn doctoraat opbouwde, combineer ik als hoofd van dit project met mijn ervaring als biotechnoloog werkende op micro-organismen in de bodem en op de plant."

Meer info
Dr. Lisa Joos

Dr. Lisa Joos

Bioloog en biotechnoloog

"Met mijn doctoraat op zak over bodemgezondheid en microbieel leven, ben ik diep gefascineerd geraakt door de verborgen complexiteit onder onze voeten. Als postdoc op het MiCoS project streef ik er dan ook naar om deze complexiteit verder uit te spitten, maar deze keer met een vleugje plastic."

Meer info
Msc. Benthe Van Buyten

Msc. Benthe Van Buyten

Biochemicus en biotechnoloog

"Als recent afgestudeerde met een masterdiploma in de biochemie en biotechnologie, heb ik een fascinatie voor microbiologie ontwikkeld en wil ik me verder verdiepen in het microbiële leven. Als doctoraatstudent op het MiCoS project wil ik me dan ook verdiepen in het microbiële leven van bodems en plastic."

Meer info

Funding

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie (ERC, MiCoS, 101075944). De gegeven opinies zijn echter uitsluitend van de auteur(s) en reflecteren niet noodzakelijkerwijs deze van de Europese Unie of het agentschap “European Research Council”. Noch de Europese Unie of de autoriteit die de financiering heeft toegewezen kan verantwoordelijk gehouden worden voor uitspraken gerelateerd aan het project.

MiCoSUniversity GhentLM UGent logoILVOERCNIOO
© All rights reserved MiCoS 2024 / Website by: baryon.be